Uvod

Težko bi opisal neopisljive vtise. In vendar bom poskusil. Že pred začetkom treninga je na poti do Rakovega Škocjana tako hudo deževalo (pouring likes dogs and cats), da sem se utrdil v  prepričanju, da se bo svet končal v povodnji in ne v ognju. Zato me ne čudi, da nas je Mateusz zabarikadiral v prostor dogajanja pred zunanjimi destrukcijami in da je v soboto pogosto oponašal pse in mačke. Naš animalični del je tako pogojeval animacijskega.

 

V Sloveniji je matevž povprečna hrana za Matevža, ki dela bodisi v industriji, bodisi v agraru, bodisi mu škriplje v lastnem podjetju. Na Poljskem pa je Mateusz Grzesiak vrhunski trener NLP, the cream of the cream, kar bi v prostem prevodu pomenilo ‘smetana na Bandlerjevi torti’. Ni bistveno, kdo koga vodi (Mateusz Richarda ali obratno), dejstvo je, da se je Mateusz pustil z Richardom fotografirati. Dejstvo je tudi, da je Richard Mateusza tudi priporočil: »I highly recommend Mateusz Grzesiak. He is continually updating his training with the most up-to-date skills I have developed and is of the few licensed internationally through the Society of Neuro-Linguistic Programming«.1 To zveni v poljščini  »bardzo polecam Mateusza Grzesiaka«, ki vodi Szkolenia NLP v Waršavi. Nadaljnje dejstvo je, da se o Velikem Poljaku dobi na Googlovih spletnih straneh 1260 zadetkov.

 

Mateusz poučuje tudi coaching za biznis. ‘Uzda se u svoje kluse’. V poljščini  ga opisujejo takole: Biznes – czy chiałbyś by Twoja firma zaczęła przynosić większe dochody, Tobie pracowało się lepiej i łatwiej, a pracownicy sprzedawali więcej z motywacją i chęcią? Wynajmij Mateusza jako coacha i rozwiń swój biznes!! To pomeni, da ni treba hoditi samo z glavo v naravo, kar je moto doma CŠOD Rak, ampak je treba verjeti v uspeh lastnega podjetja. To je sestavina ‘be self-confident’, kakor se temu reče v globalnem jeziku.

 

Mateusz je odličen kinestet. Njegova predstavljanja so polna telesnih gibov. Prekriža noge, pogosto se useda na mizo v obliki lotosovega cveta in se zopet postavi na tla. Ima bogat arzenal obrazne mimike, ki je podobna komiku. Dela z glavo, trupom in krili z rokami. Na spletni strani http://www.youtube.com/watch?v=yYpUEhEsFfI lahko opazimo, kako je to videti že brez besed. In moja interpretacija v tem zapisu sledi predvsem njegovim besedam.

 

Izvedba programa

 

Na programu sta bili za soboto in nedeljo 6. in 7. 10. dve temi in sicer:

– Dostop do želenih stanj pri sebi in skupini, podmodalnosti za skupine, kako inštalirati slike,

zvoke in občutke v skupini (NHR). Trainer state and groups states (work with groups)

submodalities for groups – installing pictures, sounds, kinesthetic (this in NHR) in groups

– Strategije za posel – finančna inteligenca (finances – strategies for business (I run a few
companies)/finances (I`m retired)/financial intelligence – how to make money).

 

Mateusz je vse učne vsebine podajal zabavno, v obliki zgodb, anekdot, vse čustveno ekspresivno. Ves čas nas je fokusiral, osredotočal in vodil. Inštaliral je svoje življenje v naša življenja, svoje doživljaje s sveta v naše doživljaje in svoja izkustva sveta v naša izkustva. Njegova reka besed je preplavila mojo dušo in se izlila v njeno morje. Del njegovega življenja, ki ga nisem nikoli živel, je postalo del mojega življenja.

 

Podjetniška inteligenca tisočletja, finančna inteligenca stoletja. Kdo neki je o njej že govoril in kdo vse so v njej že uspeli? Že skoraj nezavedno nenehno nekaj prodajamo in nakupujemo. Karkoli že za katerokoli ceno. Nekateri se bojijo nakupovati prepoceni, drugi predrago. Kdor je zelo bogat, ne bo kupoval poceni in kdor je reven, beži pred draginjo, pa tudi pred dragocenostmi. Zastonj pridobljeno ni spoštovanja vredno. Krasti ne prispevka k rasti. Lahko zaupamo prodajo tudi posrednikom – specialistom. Če poveriš prodajo specialistu, imata oba dobiček. Mar ni tako tudi pri rastočih skladih? Odnos med zaslužnostjo (meritoriousness) in zaslužkom (earning) še ni bil prav dobro tematiziran. Danes govorimo o sotočju ekonomije profita (economy of profit) in ekonomiji darovanega (economy of given).2 Imamo zaslužne profesorje, ki pa niso prav bogati. Ambasadorji v banki so bogatejši kot ambasadorji znanja. Mar ni res, da družba znanja ni več država blagostanja (welfare state)? Mar nismo govorili o (ne)skladnosti osebnega zemljevida s socialnim zemljevidom glede na hormonsko (ne)ravnotežje?  Mateusz se je prehranjeval s kuhanim belim rižem kot sredstvom homeostaze. Preventivno se je zaščil pred ‘organizmom v krizi’.

 

Razlagal je odnose med zaposlenim, ki dela za delodajalca, samozaposlenim, za katerega je pri nas premalo interesa in podjetnikom.3 Ta ima kot poslovnež ljudi, ki delajo zanj. Samozaposlovalec dela vse sam. delavec dela za drugega. Vodja je potreben povsod, zlasti za samovodenje (nem. Lebensfuehrung, angl. self-leading). Pogosto je poudarjal, da se s spremembo konteksta spremeni tudi definicija. To je pokazal s preokvirjanjem izbranih primerov. Marsikaj delamo spontano, s posnemanjem. Smejimo se z drugimi, čeprav ne vemo čemu. Npr. če se vodja oceni in prizna napako. Odklanjal je pravico do blokad s kritiziranjem. Kako močan je nasprotni primer, vidimo iz tega, da zaradi njega nehamo verjeti temu, kar smo prvotno verjeli. Nlp sloni na placebo efektu.  Zaradi pomembnosti učinka4 tudi ni vseeno, iz katere čakre govorimo, ni  vseeno, kateri zvok vibrira z nami.

 

Tudi Mateusz misli, da brezplačnega kosila ni. Počitnice so slajše, če jih sam plačaš in avto je vrednejši, če ga kupiš z lastnimi zaslužki. Ob tem se vprašamo po teoriji zaslužnosti. Denar je opredelil kot energija. Imamo ga, kolikor mislimo, da ga zaslužimo. Pogosto se podcenjujemo. Zahtevajmo najvišji standard. Ciljajmo višje kot bomo zadeli. Nlp se živi, ne pa le dela. Mi sami smo največje motivacijsko sidro. Če vemo zakaj, vemo tudi kako. Gre za našo vodstveno vlogo. Le malo je srečnih, uspešnih, ljubečih… shema: biologija, sociala, psihološko individualni sistem. Odločiš se, v katerem stanju želiš živeti. Če spremenimo čustva, se tudi odločitev spremeni. Dejanja interpretiramo in vežemo na kontekst. Če si kongruenten, ti ljudje verjamejo. Če se ne ljubiš, te tudi drugi ne. Kakor gledaš na druge, drugi nate. Ne gre za tehnike, ampak za odnos. Trener naj goji tudi hvaležnost in se zahvali za težavne udeležence.

 

Formula ‘projekcija je percepcija’ velja, kadar svojo prihodnost vizualiziramo. Ko načrtujemo usmerjamo perspektivo. Če storimo napako, jo obrnemo v svoj prid. Produciramo besede tudi neodvisno od dogajanja. Zato je včasih vprašanje, ali naj drugemu pokažemo ranljivo točko.

Alfa samec se razpre, ker se ne boji ranjenosti, čeprav ve, da je ranljiv. Pokazati drugemu ranljivo točko, včasih pomaga. Pri vizijah nastane problem, kadar vidimo slike statično, ne pa dinamično v njihovi povezavi. Ne vemo, kaj se bo zgodilo, ko bo prva slika izginila. Zato se dogaja, da cilja ne zasledujemo več, ko prva slika izgine.

 

Atribucijska napaka nastane, ko drugega napravimo za odgovornega, da si bo sam pomagal. Ker nezavedno ne razlikuje med zunanjim in notranjim, ni pomembno, kaj dejansko obstaja. Stres in bolečina ne obstaja, pa ju vendarle občutimo. Slike nastajajo v možganih. Vrednote so odvisne od konteksta. Tudi denar sam po sebi ničesar ne spremeni. Obstajajo pa povezave. Kar intenzivno ponavljamo sčasoma postane fiziološka resnica. Grzesiak je veliko govoril o avtomatskih povezavah. Fiziološko stanje avtomatsko spremeni čustveno. Najbolj udobno stanje je nezavedna kompetenca, ki je bila prej zapletena. Govorili smo tudi o Batesonovih štirih načinih učenja. S pomočjo domišljije iz predmeta lahko naredimo karkoli. Skepticizem je stanje posameznika, ki se fokusira na nekaj, kar ne deluje. Pokazal je, da je reševanje problemov lahko zabavna igra. Angleščine se najhitreje učimo, če se jo v ustreznem kontekstu.  Če nekdo nekaj zanika, se učimo ugibati, kaj želi. Privlačni smo, če se tako počutimo. Da ne bi živeli le v senci lastnih ambicij, uporabimo osebni vpliv. Cialdini je napisal o tem odlično knjigo ‘Kako vplivati na ljudi’.

 

Kaj vse želite napraviti, da bi bili srečni, se vprašuje naš Mateusz. Morda prav nič, ker dejansko ne verjamemo vanjo. V tej točki interpretira skepticizem kot stanje duha, ki šteje razpoložljiva orodja za nevredna, neuporabna. Zgubili smo se v prevodu pri iskanju drugega konteksta. Da bi ga pridobili, se ponovno normaliziramo v normiranem stanju self-confidence. Kajti, če verjamemo vase, verjamemo tudi v srečo. Lahko delujemo v kateremkoli poklicu na kakršenkoli način. Samo da ima kontekst, da ima smisel, da se ujemata odgovora na vprašanji why in what for!!! In denar bo pritekal sam od sebe kakor bo odtekal tako kot flow in trans.  Kaj lahko delamo hitreje, bolje, bolj učinkovito? Kje  vse smo kot letalo, ki je vzletelo (take off) in kam vse smo prileteli. In če priletimo kot orli med piščance, ki jih učimo leteti, se zgodi se shit ali drek. Error, unangenehm.

 

Kako bi samega sebe spravili v trans o najboljšem izboru? Ameriški psiholog Wiliam James je že na koncu 19. stoletja trdil, da človek vedno izbere najboljše. Vendar pa tega ni dokazal in povedal tako, da bi mu vsak verjel.  Poskusimo se vživeti v lastne želje, po katerih dobivamo to, kar si zaslužimo in obenem to, kar nam pripada po božji milosti. Smo najboljša rešitev za ta svet, smo edinstvena in nenadomestljiva bitja. Sedimo kraj sebe. Opazujmo se pozorno, pomlajujmo se tja do prvega leta starosti. In ko se gledamo tako kot gledamo nebogljenega otroka, si obljubimo, da se bomo vedno ljubili, da si bomo stali ob strani, si pomagali ali poiskali pomoč za samopomoč. Vemo, da imamo sposobnosti, ki jih potrebujemo in da imamo prepričanja, ki nam te sposobnosti spodbujajo. Vemo, da se nam avtomatično dogaja najboljše, ker smo prav mi tisti, ki nosimo v sebi vse potenciale in vse odgovore. Delajmo to, kar nam daje največji polet pri naših vrednotah in v naši sreči, delajmo to, v čemer najbolj občutimo sebe, pojmo si najlepšo melodijo uspeha. Vsak dan znova skočimo iz svojega sanjskega čolna v strastni tok življenjske reke. Prepustimo se njenemu toku milosti in plavajmo v njej po lastnih sposobnosti kolikor daleč moremo. Mateusz je včeraj vedel o nas več kot smo vedeli mi in jutri bomo vedeli in verjeli mi več kot smo vsi vedeli včeraj. To je drža zmagovalcev, to je drža uspešnežev.

 

Gre za stabilnost. Samozaupanje je pomembnejše od kompetence, ker morajo tisti, ki imajo kompetence imeti še zaupanje vase, da ga lahko izrazijo. Za eno sliko se pojavi druga. Tako nastane stalni tok, ki pomeni stil življenja. Zaporedje dogajanj poteka od človeških virov, sposobnosti, informacije do marketinga. Najti je treba komplementarnega partnerja, ki povezuje slabe točke z močnimi. Živimo, pa bomo živeli motivacijo.  IQ imamo v DNA.  Ljudje so lojalni, če skrbimo zanje. Plačajo, če so spoštovani. Kar je poceni, ne kupijo, ker se jim ne zdi kakovostno. Dvignimo lastni standard. Mi smo najboljše darilo za ta svet. Res gre za povezavo ekonomije trga z ekonomijo darovanja. Zato se za individualizirane proizvode plača več. Če postavimo časovno omejitev ‘samo danes je ceneje’ ljudje kupijo ve.  Če ne znamo, se delajmo kot da znamo.

 

Sklep

 

Podobno kot De Haven (2007) je tudi Grzesiak prepričan, da je naše življenje mojstrovina zmagovalca in da je treba ciljati v svoje najboljše dosežke.  Rojeni smo za vodje, kar pomeni, da si vzgajamo sledilce.  Grzesiak je mladi talent, ki je že uresničil načelo ‘totalne mobilnosti’, ki ga mnogi učitelji znotraj zaprte univerze ne bodo. V Večeru (9. 10. str. 15) jih imenujejo ‘nepremične’. Vse tehnike NLP-ja spravlja v gibanje duha, tako da je težko vedeti, katero trenutno uporablja. Veliko je bilo modeliranja, inštaliranja, preokvirjanja v smislu sleights of mouth. Vešče se kombiniral Miltonov in meta-jezik, ki je bil poln primerov. Je ekspert za podmodalnosti in ve, kako z natančnejšim izražanjem vplivati na udeležence, da postanejo boljši. Predstavitve je začenjal z osnovnim dejstvom in resnico so-prisotnosti zdaj in tukaj. To bi bil lahko tudi začetek učenja zena. Sebe in druge spoznava intuitivno skozi zgodbe, ki vključujejo že dialoge in prologe. Vse zgodbe so bile sestavine njegove avtobiografske zgodbe kakor pritoki iste reke. Kako natanko nastane zgodba, če poznamo kraj dogajanja, ki ga imenuje kontekst, cilj, ki smo si ga zastavili in sredstva, s katerimi razpolagamo? Stalno se nahajamo med danim in pridobljenim glede na znano trinitarno teorijo osebnosti kot produkta dednosti, okolja in lastne individualne aktivnosti. Normativni socialni zemljevidi in sidra so še močnejši kot individualni. Kontekst se spremeni, kadar trg svojih ponudb razširimo. Videti je, da je izkoristil (utilisation!) vse vire in zgodbe za vžig – iniciacijo podobnih manifestacij pri udeležencih seminarja za čas, ko bomo imeli svoje publike v drugih kontekstih

 

Opombe

 

1 –   Richard Bandler, creator of NLP, NHR & DHE glej spletno stran:

 

2 – Barbrook (2005) ugotavlja, da ekonomija dobrin in denarja ter hi tech ekonomija darovanega nista nujno v konfliktu, ampak se dopolnjujeta.  Danes se informacije neomejeno prenašajo prek e-mail pošte, on list servis, on line conferences, web sites itd.

 

3 – Kiyosaki je v knjigi Kvadrant denarnega toka ugotovil, da 95% zaposlenih ustvarja denar z delom in le 5% v smislu podjetnikov. DeHaven (2007) govori o tem kvadrantu podrobneje kot smo ga imeli čas razčlenjevati na seminarju.

 

4 – Na Googlu je kar precej zadetkov na temo ‘kako misliti učinkovito’. Tako ima Flesh Robert (2000). How to write, speak and think effectively prav tako poučen naslov. Tudi Grzesiak, M. ima knjigo s tega področja.

 

5 – Cialdini je že pred 10 leti predvidel ‘permission marketing’ na webu.

 

Literatura

– Barbrook, R. (2005). The Hi–Tech Gift Economy. Splet: htt://www.firstmonday.org/issues3_12/barbrook.

– Cialdini, R. B. (2000). Influence. Theory and Practice.

– DeHaven B. (2007). Zmagovalni način razmišljanja za prihodnost. Kdor ga pozna, lahko nadzira svojo usodo. Ljubljana, Lisac & Lisac.

– Grzesiak, Mateusz (2007). MetaPrograms Accessing Cues. Spletne strani: http://www.yehe.org/archive/9/93/62899.shtml.